Oven schoonmaken

De oven schoonmaken met baking soda en appelazijn.

De oven schoonmaken kan een flinke klus zijn, vaak worden hiervoor allerlei agressieve schoonmaakmiddelen voor gebruikt. Toch kan de oven ook met natuurlijke middelen worden schoongemaakt, namelijk met behulp van appelazijn en baking soda.

Wat is er nodig:

 • Een oven
 • Baking Soda
 • Water
 • Rubberen schoonmaakhandschoenen
 • Schoonmaakdoekjes
 • Een plastic of siliconen spatel
 • Een (planten)spuitje
 • Stap voor stap de oven schoonmaken:

  oven schoonmaken
  – Verwijder alle losse onderdelen in de oven zoals het rekje.

  – Maak met baking soda een schoonmaakmengsel

  – Meng in een bakje ongeveer 65 gram baking soda met een paar eetlepels water, het mengsel moet een smeerbaar geheel worden dus voeg steeds een klein beetje water toe tot het gewenste resultaat is bereikt (ca. 3 eetlepels).

  – Trek de rubberen schoonmaakhandschoenen aan en smeer de binnenzijde van de oven in met het baking soda mengsel, vermijd hierbij de verwarmingselementen. Breng het mengsel goed aan, denk hierbij ook aan de hoekjes en de binnenkant van de ovendeur. Het baking soda mengsel zal bruinig verkleuren wanneer de oven ermee wordt ingesmeerd, dit is normaal, smeer de oven zo goed mogelijk in.

  – Sluit de oven en laat het baking soda mengsel minstens 12 uur inwerken. Deze tijd kan worden gebruikt om de losse elementen van de oven schoon te maken, zoals het ovenrekje.

  – Na 12 uur is het tijd om het baking soda mengsel te verwijderen, dit doen we met een schoonmaakdoekje. Verwijder zoveel mogelijk van het opgedroogde baking soda met het doekje,op de moeilijk te bereiken plaatsen kunt u gebruik maken van de spatel om dit los te schrapen.

  – Vul de (planten)spuit met een beetje appelazijn en spray dit op alle plaatsen waar het baking soda mengsel nog te zien is. Het baking soda mengsel reageert op het azijn en veranderd in een schuimachtige substantie dat makkelijk weg te vegen is.

  – Ga nog één maal zorgvuldig met een schoonmaakdoek met een mengsel van appelazijn en water door de oven zodat deze helemaal schoon, fris en glanzend wordt. Plaats losse onderdelen terug in de oven, en de oven is weer schoon en klaar voor gebruik.

  Een reactie plaatsen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *