Appelazijn bij reumatische klachten

Appelazijn tegen reuma

 
 Reuma is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen die klachten
 veroorzaken aan het bewegingsapparaat.
 Hoe reuma ontstaat, is niet bekend, wel is duidelijk dat het afweersysteem verstoord raakt. Vermoedelijk komen hierdoor stoffen vrij die het afweersysteem tegenwerken.
De meest voorkomende vormen van reuma zijn jicht, artrose, lyme en  fibromyalgie.

Daarnaast zijn er ook veel gevallen bekend waarbij reumatische klachten optreden maar waarbij dit niet terug te vinden is in het bloed. Ondanks er niets te zien is kunnen de klachten zeer vervelend zijn en het optimaal functioneren van het lichaam behoorlijk verhinderen.

Veel voorkomende klachten bij reuma zijn:

 • Pijnlijke en stijve gewrichten
 • Pijnlijke en stijve spieren
 • Opgezette gewrichten
 • Vermoeidheid

Helaas is reuma (nog) niet te genezen, maar de klachten zijn vaak wel te verminderen. De klachten kunnen bijvoorbeeld verminderen door:

  • Ontspanning en voldoende rust te nemen.
  • In beweging blijven voor soepele gewrichten.

Appelazijn kan echter ook een goed middel zijn om reumatische klachten te verminderen. Vooral mensen die last hebben van jicht hebben vaak baat bij het dagelijks nemen van een beetje appelazijn. Appelazijn draagt immers bij aan het verbeteren van de bloedcirculatie en het afweersysteem (hetgeen dat bij reuma verstoord is), daarnaast werkt appelazijn ontstekingsremmend waardoor ontstekingen aan bijvoorbeeld gewrichten kunnen verminderen. Door deze eigenschappen kan appelazijn de reumatische klachten verlichten.

Appelazijn nemen tegen reumaklachten:
Iedere ochtend een glas water gemengd met een eetlepel appelazijn nemen kan een goede bijdrage leveren in het verlichten van de klachten die reuma veroorzaken. Eventueel kunnen ook de andere appelazijn drankjes worden  genomen voor een aangenamere smaak.

15 reacties

15 reacties op “Appelazijn bij reumatische klachten

  • u kan dit zelf veel goedkoper maken ,door appelschillen en steeltjes+
   klokhuizen onder i cm water te zetten er een plastic zakje met water als tegen druk op zetten en 2 weken op een warme plaats afgedekt met bv een theedoek laten staan en u heeft appel azijn

 1. Ik ben het sinds vandaag gaan gebruiken ivm afvallen en RA, ik ben van plan dit gebruik met regelmaat te doen, met de nodige bewegingsactiviteiten zoals joggen. Ik laat tzt weten hoe het mij bevallen is! Ik gebruik 2 eetlepels vermengt met een glas vruchtensap.

 2. Na veel afzien besloot ik appelazijn te gaan gebruiken, een soeplepel per dag. Dat doe ik nu ruim vier jaar en ben ik al die tijd zonder pijn. Het welbevinden is op meerdere domeinen fel verbeterd. Mijn vroegere aanhoudende reumatische pijnen zijn totaal verdwenen.

  • hey etienne,
   hoeveel en hoe gebruik je de appelazijn? ik lees bovenaan dat er wordt aangeraden om 1 eetlepel in glas water te nemen.. ben benieuwd hoe het voor jou het best voelt. en neem je de appelazijn al 4 jaar doorlopend of neem je af en toe een ‘pauze’?
   ik zal alvast starten met bovengenoemde advies…

 3. Kun je appelazijn, bijv. een theelepel (of eetlepel?) ook door een smoothie mixen of is het effect er alleen als je een theelepel of eetlepel in een glas water doet?

 4. Er zijn nog veel meer toepassingen voor appelazijn, waaronder die voor huisdieren, tuintoepassingen, badkamerreiniging en toepassing in de was. Zelfs bij je autoschoonmaak kun je het gebruiken..! Zorg voor een voorraad van een paar flessen, zodat je de appelazijn altijd bij de hand hebt. En natuurlijk is het logisch dat je een biologische appelazijn koopt! Appelazijn is goedkoop, gezond en een bijzonder natuurlijk hulpmiddel!

 5. Appelazijn ! Het werkt i d d tegen artritis bij artrose, ontstekingen van gewrichten bij slijtage. Iedere dag 2 x 2 eetlepels in een glas water . Het is echt wonderbaarlijk. Soms vergeet ik het s avonds , als ik dan s nachts pijn krijg pak ik geen pijnstiller, maar 2 eetlepels appelazijn in water . Echt onvoorstelbaar. En appelazijn wordt nu in iedere supermarkt verkocht.

 6. Ik gebruik het nu een maand tegen jicht en ik ben voorzichtig positief… het lijkt alsof het gewoon werkt. Veel minder last van pijn en ik heb de colchicine niet meer aangeraakt gedurende deze maand, alleen af en toe een ibuprofen maar met een beetje geluk heb ik ook die niet meer nodig over een tijdje. Over een maandje weer bloedprikken en dan ben ik benieuwd of mijn urinezuur niveaus zijn gedaald.

 7. Ik heb gelukkig bijna geen last van jichtaanvallen, maar wel van meerdere tofi ondanks 300mg allopurinol.
  Werkt appelazijn ook bij het verminderen van tofi?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *