Zelf appelazijn maken

Appelazijn maken

Dat appelazijn van appels wordt gemaakt daar kijkt u vast niet van op.
Maar hoe gaat dit in zijn werk? En is het ook mogelijk om zelf thuis appelazijn te maken?

Appelazijn wordt zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van appels. Wanneer appelsap gaat gisten worden de zoetstoffen van de appels omgezet in alcohol en ontstaat er wijn. Wanneer er lucht bij de wijn komt gaat het gisten langzaam verder en wordt de alcohol omgezet in zuur. Deze zure wijn noemen we appelazijn. Vin Aigre (het Engelse woord voor azijn) betekent in het Frans dan ook letterlijk “zure wijn”.Zelf appelazijn maken

Benodigdheden voor het maken van de appelazijn:

  Schillen en klokhuizen van appels.
  Een bak waar de azijn in gemaakt kan worden.
  Een bord.
  Een (netel)doek.
  Touw of elastiek.
  Water.
  Een schone fles om de appelazijn in te bewaren.

Doe de appelschillen en klokhuizen in de bak en vul de bak met water totdat het water ongeveer een centimeter boven de appelstukken uit komt. Om te voorkomen dat de appelschillen gaan drijven kunt u bovenop de schillen een bord leggen.
Leg over de bak nu het (netel)doek en bind hieromheen een stuk touw of elastiek zodat het doek goed blijft zitten.

Het geheel heeft nu ongeveer 2 weken de tijd nodig om te gaan gisten. Zet de bak in deze tijd op een niet al te koele plaats. Houd er ook rekening mee dat er fruitvliegjes op de geur kunnen afkomen, het is daarom niet verstandig om de bak deze 2 weken in de keuken te laten staan. Na 2 weken zult u waarschijnlijk een laagje moer op het vocht zien drijven.
De appelazijn is nu klaar en kan worden overgegoten in de bewaarfles.

appelazijn met een laagje moer

 

Meer weten?
Wil je meer tips en trucs over het maken van appelazijn, dan bestel je het boek “van appel tot cider”.
In dit boek staan:
– Stap-voor-stap instructies om je eerste partij appelazijn te maken.
– Richtlijnen om cider professioneel te proeven.
– Tips om cider-gebreken te voorkomen, constateren en te verhelpen.
– Technieken voor het maken van mousserende cider, cider volgens de méthode champenoise, Franse cidre en ijscider.

Van appel tot cider koop je veilig en vertrouwd via Bol.com:

van appel tot cider

43 reacties

43 reacties op “Zelf appelazijn maken

 1. Ik had alles gedaan wat hierboven beschreven werd en het in een fles gedaan. Daar is het gisog verder gegaan. Want gelukkig aakte ik fles buiten open. Het spoot echt de fles uit. Waar kan ik het offout gedaan hebben??

 2. Wat moet er nu precies gebeuren als de azijn klaar is? Moet je het zeven en het vocht in de bewaarfles doen? Die ‘moeder’ moet je die gebruiken voor de volgende keer of moet je dat ook weggooien? En moet de azijn in de koelkast bewaard worden?
  Ik ga het zeker een keer doen! Ben dol op appelazijn.

 3. Ik zou ook graag willen weten of je de appelazijn na twee weken nog even door een doek moet zever of dat je de moer er gewoon doorheen moet schudden.

  Graag antwoord! BVD

 4. Ik heb het geprobeerd maar e eerte keer zat de vloeistof vol met fruitvliegjes ondaks de doek die ik had aangebracht en afgesloten met elastiek. Nu heb ik er losjes een kurken dop op gezet maar er vormt zich schimmel. Is dat die moer? Wat doe ik hieraan?

 5. Wat belangrijk is, is dat de appelschillen en het vocht eerst gaan gisten. Als je hier wat gist bij doet neemt de gist de overhand van de andere bacteriën en lukt het zeker. Laat dan de wijn “mislukken” en verhit de vloeistof tot 70 graden. De bacteriën gaan dood, maar de vitaminen enz. blijven heel. Kook je de vloeistof dan kook je alles dood en kapot. Bewaar het anders ik de vriezer, dan heb je nergens last van.

 6. Hallo, ik heb voor de eerste keer mijn appelazijn zelf gemaakt, maar ik houd geen heldere vloeistof over!! Ik heb de pot afgesloten met een gaasverband, dat was een mooi maatje en het leek me daar ook heel goed geschikt voor, gezien t steriele. Maar nu ga ik toch wel heel erg twijfelen of ik daar wel goed aan heb gedaan. Wellicht hebben jullie tips? Alvast dank.
  Groet, Cassandra

 7. Ik heb vandaag na twee weken wachten het geheel door een zeef laten lopen om schil en vocht te scheiden.
  Het vocht is “slijmerig” , wie kan mij vertellen hoe dit komt en of het nog bruikbaar is.
  De kleur is vergelijkbaar met citroensap, heel licht geel maar niet niet doorzichtig en de geur is goed.

 8. nou zelfs ik weet niet hoe je het maken moet en ik heb net een appel in wat zijn gedaan maar ik denk dat je het beter aan rudolf van veen kan gaan vragen wat wij allen dan fout doen ik ben benieuwd of de mijne wel lukt gr indika en succes allemaal xx

 9. Goedendag,

  Heb net appelazijn van de schillen en klokhuizen van de appelboom bij vader in de tuin gemaakt, ruikt goed. ziet er alleen wat troebel uit ..kan dat kloppen??

 10. Hoi allen met vragen over het troebele, ik heb het zelf nog niet gemaakt, maar… Ik heb 2 heerlijke flessen appelazijn uit Frankrijk staan en even schudden en je ziet niks maar aan de andere kant. Het gaat ook om bacterien e.d. en als je kijkt naar bier op nagisting, die zijn ook troebel als je schudt. Dus ik maak mij daar geen zorgen over als het gebeurt 🙂

 11. Heel wat jaren heb ik in Frankrijk mijn eigen ton cider gemaakt. In de boomgaard liep allerlei gevogelte, een paar schapen en een geit om het vlees voor het gezin en om het gras kort te houden.
  Voor de cider zijn er een aantal rassen, die als handappels volstrekt ongeschikt zijn. Ook wat bomen voor hand-appels en bewaar-appels. In de herfst, wanneer ze echt vallen, dan worden ze met een lange stok van de bomen geslagen en op een hoop gelegd.
  Daar zit dus ook allerlei vuil op. Leem, resten van vogel- en schapen-poep. Als het te gek is, dan worden ze met een spuit wat schoon gespoten. Naar echt schoon is het zeker nooit.
  Daarbij liggen de uit de boom geslagen appels en die al op de grond liggen en dus rotte plekken hebben allemaal op die hoop.
  Vervolgens worden ze gehakt en wordt deze prut laag na laag in de pers gedaan. Het duurt wel lang voordat veruit het meeste sap eruit geperst is. Dat is niet diezelfde dag. Dit appelsap loopt in de ton.
  De ton ligt op zijn kant, onderin een aftapkraan. Bovenop een gat met een stop.
  Hoewel de appels niet te pruimen zijn, keihard en vreselijk zuur, is de verse appelsap overheerlijk en heel zoet. Maar wanneer je dat zo drinkt, meer dan een glas, dan raakt men zeker aan de diarree. ’t Zit immers vol bacteriën.. In de ton zit boven de appelsap dus lucht en dat moet opdat het gistingsproces zich kan voltrekken. Na wat weken begint de cider te borrelen. Het luistert heel nauw precies op de juiste dag de cider te bottelen.
  Het kraantje onderin zit iets boven de bodem, want helemaal onderin ligt het bezinksel. Dat zo troebele, waar jullie het over hebben.
  De tijd dat de appelsap cider wordt, dient men dus van die ton af te blijven.
  Met de gisting worden de suikers omgezet in alcohol. Bij cider is dat weinig alcohol, minder nog dan bier. Het is deze alcohol die de bacteriën doodt. Dat geborrel in de ton, dat koolzuur is gevolg van het gistingsproces.
  Na het bottelen gaat het nog wel verder, vandaar dat er soms weleens een fles spontaan uit elkaar knalt. Niet alle flessen die ik gebruikte waren sterk genoeg, maar de meeste wel. Maar ’t is een leuk geluid, als je zo’n fles opent.

  Met azijn is het natuurlijk hetzelfde principe. Jullie hebben het erover dat ze troebel ziet. Dat geeft niet. Er zijn heel wat hobbyisten die thuis bier maken en zelfs wijn. Maar in zulke kleine hoeveelheden valt dat niet mee. Dat is met zo azijn maken ook het geval. De hoeveelheid is te weinig dat het goed zou bezinken en wellicht kan deze en gene het niet laten die pot te laten staan, zodat het bezinksel er weer doorheen zit.
  Azijn moet in het donker! en koel! (niet koud)gemaakt én bewaard worden, en je moet terwijl het zichzelf maakt er vanaf blijven.
  Dan blijft er nog het feit dat het dus een pot vol schillen en klokhuizen is, met onderin bezinksel. Keer je dar om teneinde dit te zeven, dan zit alle bezinksel erbij.
  Diezelfde doek die jullie om wat lucht erop hadden gebonden, kun je ook laten zitten en het heel voorzichtig uitgieten in een flesje. Maar dan dus niet ruw en ook niet alle azijn. Zo zachtjes, dat het bezinksel zo min mogelijk meekomt. Dat laatste met de schillen en klokhuizen dus weggooien.

  Hopelijk wordt jullie azijn met het donker en de rust voortaan minder troebel en smakelijker. En als je het resultaat niet vertrouwd, dan kun je het nog altijd voor allerlei andere toepassingen gebruiken zoals de schoonmaak. 🙂

 12. Mijnheer,
  Maak mijn appelazijn zelf volgens de meest bekende gegevens dus met nog een grote hoeveelheid moer in de lege vittel-flessen die ik hiervoor gebruik.
  Laat de vittel-flessen gewoon in de kelder staan en draai de doppen niet volledig dicht, de azijn wordt dus niet verhit tot 70 graden celsius.
  Mijn vraag was nu, is het normaal dat het drinkwater voor mijn vogels een beetje verkleurd naar purper toe, wanneer ik 1 soeplepel per liter water gebruik ? de azijn zelf heeft deze kleur niet, is licht troebel maar klaar.

 13. Heb de appelschillen en klokhuizen 2 weken latenstaan met een bord erop heb nauwlijks moer gezien de kleur van de azijn is troebel heb het in een fles geschonken en laat het met een half open fles dop nog eve staan omdat ik de smaak wat sterker wil het liefst heb ik het in een donkere kast staan, ben ik wel goed bezig of hebt u een ander advies voor me?

 14. In plaats van moeilijk doen met het verwarmen vd verkregen Appelazijn kan men ook een prop watten in de hals vd fles stoppen om de aanwezige overgebleven gist alsnog een paar dagen te laten vergisten of een stukje kaasdoek over de flessenhals doen en afbinden met een elastiek.
  Zelf doe ik de overgehevelde Appelcidereazijn in een schone fles met een wat bredere hals, waar een stop met een waterslot in kan.
  Als het water in het waterslot niet meer borrelt, dan kun je er nl vanuitgaande dat de vloeistof is uitgegist en is deze klaar om gebotteld te worden.
  Dat doe ik zelf het liefst in beugelflessen, bv die van Grols.
  Dan controleer ik na een paar dagen even of ze niet ploppen tijdens het openen, als dat het geval is, dan zet ik ze met een gerust hart weg in de Kelderkast.

 15. Ik heb 7 liter appelazijn! Helemaal blij! Het staat al zeker 6 weken azijn te zijn maar ik wilde zeker weten dat het niet meer zou gaan gisten. Het ziet er prachtig uit, troebel maar wel goed. Schoon werken, geduld etc. Meer heb je niet nodig. Oh ja, en appelafval en water. 😀

 16. Ik ben chutney aan het maken. Een potje met adjuma-pepertjes had ik apart gezet, dat spul is nu aan het gisten. Kan ik daar misschien peperazijn van maken, op de zelfde manier als appelazijn? Misschien wat appels erbij voor de suikers?

 17. Ik ga in oktober appelazijn maken, dan heb ik genoeg appels waar ik appelsap van maakt en wijn. Ik wil azijn maken als volg de appels schrederen en deze pulp 1op1met water mengen en in een vat van 25 liter latten liggen totdat het gaat gisten dit allemaal voorzien van een waterslot met een watje erin. Is dit goed of moet het anders gebeuren?

 18. Voor het eerst een poging gedaan om appelazijn te maken, in het donker bij de kachel op zolder laten rusten en vandaag, na 2,5 week naar beneden gehaald. Het ruikt heerlijk naar azijn! Volgens mij is het gelukt.
  Het was zo’n 6 liter water, ja heel veel maar als je zelf veel appelbomen hebt, heb je ook veel afval 😀
  Zo is alles van de appel gebruikt, super.

  Dank voor de tips!

 19. Hallo,

  Heb even een vraag bevat appelazijn nog gisten ,of is dit alleen in de begin fase als suikers omgezet worden in alcohol ?in het laatste proces verdwijnt de alcohol maar hoe zit het met de gisten?

  Mvg Henry

 20. Nu lees ik meerdere tijden om het proces te voltooien.
  welke kan ik nou het beste aanhouden voor een succes proces.
  Hoelang zou dit dan houdbaar zijn ben nu mijn eerste batch aan het maken 😀

  ik zie ook bij heel veel dat het misgaat.

  nu vraag ik mij een paar dingen af:

  1) staan deze wel koel en donker?
  2) waar zetten jullie het neer? ( ik ga gebruik maken van mijn kelder)
  3) voegen jullie nog iets toe?
  4) is pasteuriseren wel of niet nodig.

 21. Hoi ik heb ook appelazijn gemaakt op twee verschillende manieren de eerste met appelpulp en wilde gisting en de tweede met vers gepers appelsap en oenoferm gist interdry 3 gram op 3 liter. Het resultaat is er de eerste is mislukt en de tweede met gist is goed gelukt. Ik heb wel een vraag er driven op en in het azijn kleine vlokjes wat kan ik daarme doen. Kan ik het azijn filtreren en de prut wegdoen of is die prut ergens goed voor?

 22. Beste mensen allemaal, appelazijn maken is niet moeilijk maar er is gewoon geduld voor nodig en bij mij lukt het al vele jaren. Gewoon een hoeveelheid val appels in 4 partjes snijden en met schil en klokhuis en al in een emmer water doen zodat de appel deeltjes onder water staan. Om alles sneller op te starten kun je er een beetje appel azijn bij doen of wat bezinksel van het vorige jaar.
  Fruitvliegjes en citroenvliegjes moeten er ook bij kunnen, want die brengen de juiste bacterien mee voor goede azijn, dus beter niet helemaal afdekken. Op een warm plekje in de schaduw plaatsen en enkele weken wachten, zo nu en dan omroeren en laten rusten tot er van zelf een laagje witte schimmel op komt drijven. Dat hoort zo, het is een teken dat er azijn is ontstaan en je kunt de laag schimmel er later gewoon af scheppen.
  Dan laten rusten en niet meer schudden of roeren en daarna voorzichtig overhevelen in schone flessen, zonder het bezinksel mee te laten glippen.
  Eventueel later nogmaals voorzichtig overhevelen in andere flessen nadat het laatste bezinksel gezakt is naar de bodem. Het bezinksel kun je in een fles verzamelen en bewaren op een donkere en koele plaats om het volgend jaar te gebruiken als starter voor nieuwe azijn. Veel succes, Peer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *