Verschil tussen appelsap en appelazijn

Wat is het verschil tussen appelazijn en appelsap

Weet jij wat het verschil is tussen appelazijn en appelsap?
Op het eerste gezicht lijken deze 2 vloeistoffen behoorlijk op elkaar.
De kleur is vergelijkbaar en beiden zijn gemaakt van appels. Waar zit het verschil dan in?

Het verschil tussen appelazijn en appelsap

Het grote verschil tussen appelazijn en appelazijn zit hem voornamelijk in de productie van de vloeistoffen.

Appelazijn en appelsap worden allebei op een andere manier geproduceerd.
Zo wordt natuurlijke (en dus troebele) appelazijn bijvoorbeeld niet gefilterd. De grove deeltjes en pulp blijven aanwezig is deze vloeistof. De sap-variant wordt gefilterd, je krijgt hierdoor een sap zonder stukjes erin.

Daarnaast is appelazijn soms in tegenstelling tot appelsap ongepasteuriseerd. In niet-gepasteuriseerde appelcider kunnen natuurlijk voorkomende gisten fermentatie veroorzaken, waardoor de drank na verloop van tijd lichtelijk bruisend en alcoholisch wordt.

Maar wist je dat in sommige gebieden het verschil tussen appelazijn en appelsap alleen zit in het moment waarop de gebruikte appels worden geplukt? Zo wordt het sap dat gemaakt is van appels die vroeg zijn geplukt in het seizoen ook appelazijn worden genoemd.

Ten slotte zijn er bedrijven zoals Martinelli die de voorwaarden uitsluitend als marketing gebruiken. Op hun website geven ze toe dat hun duidelijke, houdbare “appelsap en cider hetzelfde zijn, het enige verschil is het label. Sommige consumenten geven simpelweg de voorkeur aan de traditionele naam voor appelsap.

Wat Apple Cider niet is

Hoewel het labelen van appelcider en appelsap verwarrend kan zijn, is dit wat ze niet zijn.
Buiten de Verenigde Staten verwijst cider meestal naar een gefermenteerde, alcoholische drank.
Het is wat Amerikanen “hard cider” noemen.

Daarnaast kun je ook te maken krijgen met gekruide appelcider. Dit betekent dat specerijen, meestal gematigde zoals kaneel en nootmuskaat, zijn toegevoegd om het sap te aromatiseren.

Wat te kopen?
De beslissing om appelsap of appelazijn te kopen, hangt echt af van wat je zoekt.
Drink je graag de zoeter, schonere smaak van helder gefilterd appelsap, of heb je liever de meer robuuste, aardiger smaak van cider?

Als een recept appelcider nodig heeft, maar je kunt in de winkel alleen appelsap vinden, bekijk dan de etiketten. Controleer eerst of iets ongefilterd appelsap wordt genoemd, want dat is in feite hetzelfde.
Nog steeds niets kunnen vinden? Ga dan gewoon voor een ondoorzichtig sap, wat betekent dat het niet is gefilterd.

Appelazijn of appelsap?